Elke maandag discussiëren we over manga of Japanse muziek. Elke vrijdag bespreken we Japanse video's of Japanse videospellen. De woensdag staat in het teken van het in het zonnetje zetten van een otaku: stafleden van onze stichting, Tsunacon bezoekers en andere liefhebbers van de Japanse cultuur.

Dit blog is, naast een plek waar de stafleden van de Tsunacon hun Japanse ervaringen kwijt kunnen, ook nog eens het centrale punt voor de #Tsunaweek. In de reacties kan iedereen zijn antwoorden en meningen gegeven op de gestelde vragen en discussiepunten. Omdat de berichten ook worden vermeld op onze Twitter, kan er ook worden gereageerd via Twitter... mits de hashtag #Tsunaweek terug te vinden is in de tweet! Aan het einde van een dag kijken wij naar de antwoorden en plaatsen wij de door jullie gegeven antwoorden, eventueel voorzien van ons commentaar.

vrijdag 17 september 2010

#videospelvrijdag 17-09-'10: Yume Nikki

Het is vandaag naast #weaboowoensdag ook nog #videospelvrijdag (gek hè?). Afgelopen #videospelvrijdag had ik gezegd dat er onderzoek gedaan zou worden naar Yume Nikki en Persona. Vanavond wordt deel 1 geplaatst die gaat over Yume Nikki en overmorgen komt deel 2 aan bod met Persona. Vandaag dus in #videospelvrijdag, een review door onze Roos (haar eerste!) over het spel Yume Nikki.

Yume Nikki (Droom dagboek) is een game gemaakt door een man die bekend staat onder de naam Kikiyama. Het spel wat op het eerste oog veel weg heeft van een RPG uit de jaren '90, is eigenlijk gemaakt met het programma RPG maker 2003 en is dus uit de 21ste eeuw.

In het spel speel je als een hikikomori genaamd Madotsuki. Ze zit vast in haar kamer en je kan alleen maar een spelletje spelen, in je droom dagboek schrijven (het spel opslaan), naar haar balkon gaan en slapen. Als je naar de deur loopt en het open wilt doen, schudt ze simpelweg “nee". Duidelijk is dus dat ze haar kamer niet uit wil.


In Yume Nikki, gebeuren alle magische dingen in de dromen van Madotsuki. Als Madotsuki gaat slapen komt ze in een soort mirror image van haar huis, alleen kun je deze keer wel de deur uit. Als je die deur in gaat zie je nog 12 deuren. Elke deur leidt naar een ander deel van haar dromen.

In haar dromen
De bedoeling van het spel is dat je 24 effecten vindt. Deze effecten veranderen haar uiterlijk of geeft bepaalde krachten. Veel van deze effecten heb je nergens voor nodig, maar sommige heb je weer nodig om verder te komen.
Na elke deur zit een wereld. Deze werelden die je kan bezoeken zijn erg groot, simpel en loopen: als je continu naar rechts loopt, kom je weer terug bij het startpunt van de wereld.

In de dromen kom je allerlei wezens tegen die rare geluiden maken als je met ze probeert te praten, de dromen spelen zich af in rare omgevingen en gaan gepaard met hele griezelige muziek.

Een van de droomwerelden uit Yume Nikki.

Niet zo makkelijk
Het is erg vervelend dat je snel verdwaald kan raken in dit spel. Ook is het spel soms erg lang en verwarrend... zo erg zelfs dat het mij in ieder geval niet zou lukken dit spel uit te spelen zonder walkthrough. Gelukkig kan je als je ooit vast zit of verdwaald bent geraakt in de dromen, op elk moment wakker worden door jezelf in je wang te knijpen. Het doel mag dan wel misschien zijn dat je alle effecten moet verzamelen, maar het gaat toch echt om het onderzoeken van, en uitvinden wat haar dromen betekenen... en dat is toch echt niet zo makkelijk en trouwens ook niet leuk als je het met een walkthrough doet.

Simpel
Het spel zit niet zo heel moeilijk in elkaar. Het spel heeft geen plot en je zal nergens in het spel tekst tegenkomen. Wel heeft het spel een erg merkwaardig eind. Deze combinatie van factoren laat veel ruimte over voor eigen interpretatie.
Veel mensen proberen het gedrag van Madotsuki te verklaren: was Madotsuki antisociaal? Zijn de personages die ze tegen komt haar vrienden? Zelf vind ik dat allemaal maar een beetje overdreven: mijn dromen slaan ook helemaal nergens op over het algemeen. Toch blijft het als liefhebber van het spel leuk al de theorieën te lezen.

Het spel heeft ook wat weg van het spel Mother voor de NES. Er is een 8-bit wereld die sterk lijkt op de slaapkamer van het jongetje in Mother.











Links: de slaapkamer uit Mother. Rechts: een van de werelden in Yume Nikki.

Anders
Yume nikki is een game wat je nergens op de markt tegen zou kunnen komen en is zeker iets anders dan normaal. Wat ik leuk vind aan deze game is de sfeer en de rare wezens: de ene keer is de sfeer erg sereen en de andere keer erg... disturbing en freaky. Als je van horror games houdt en je je ooit verveeld dan raad ik je aan dit spel zeker eens te proberen. Je zal zeker iets leuk vinden aan dit spel, maar neem er vooral de tijd voor.
Het spel is freeware. mocht je de neiging krijgen om het te downloaden, dan kom je denk ik met Google een heel eind.

Dank je wel Roos voor je eerste review ooit. Doet mij denken aan de tijd dat ik mijn eerste review schreef over Project Gotham Racing 2... oh the memories...

Sfeer
Om je toch nog de nadruk te leggen op de sfeer in Yume Nikki, vind je hieronder een filmpje wat gebaseerd is op het spel. We betwijfelen dat het verantwoordelijk is voor mensen met epilepsie om te kijken, maar we zijn geen expert op dat gebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten